Kubushal Urman von Lorcan |
Książę Podlasia |
|
|
Dołączył: 03 Lut 2019 |
Posty: 306 |
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Skąd: Białystok (Podlasie) |
|
|
|
|
|
|
|
|
Zwyczaje związane z wypiekaniem chleba w Księstwie.
Chleb to nieodłączny element naszych codziennych posiłków.I chociaż dziś jest on dostępny w sklepach jako produkt masowej produkcji, nadal otaczamy go wielkim szacunkiem , a prawidła i obyczaje związane z jego spożywaniem przekazujemy kolejnym pokoleniom.
Bochenek chleba to przede wszystkim symbol dostatku i zamożności.Dlatego w domach mniej zamożnych spożywano go tylko w dni świąteczne.Na podlasiu proces przygotowania pieczywa był procesem niezwykłym , z którym wiązały się odpowiednie przepisy związane z tym, co wolno ,a czego nie wolno czynić podczas pieczenia chleba.
Najczęściej chleb pieczono z grubo mielonej mąki pszennej,żytniej,owsianej,jęczmiennej czy kukurydzianej.Aby zwiększyć objętość pieczywa dodawano tzw. "przymieszki".Mogły to być ugotowane, przetarte ziemniaki, mąka z fasoli, soczewicy czy grochu.W rodzinach ubogich dodawano nawet perz, lebiodę i korę niektórych drzew.Najczęściej wypiekanym na Podlasiu chlebem był tzw."krzyż" - chleb, który miał jedynie skorupę ciasta, a w środkumasę ziemniaczaną.
Dobrze wypieczony chleb był dumą każdej gospodyni. Mąż niezadowolony z zakalca często bił swoją żonę , aby ta w przyszłości nie popełniła podobnego błędu.Uważano powszechnie ,że dopóki panna nie potrafi upiec chleba , nie nadaje się do małżeństwa. |
|